become as mommy


Daisypath Anniversary tickers

Thursday, June 30, 2011

nak share resepi kek coklat kukus yang super sedap


hai...smlam kan actually i da reka2 then nak post ini resepi, but Bad Request 400 la pulokk...
tapi ape pon aku nak gak share resepi ni, resepi ni pon aku search ket tenet beberape taun yang lalu...

Bahan-bahan ( tok loyang 8 in )•1 cawan gula perang
•1 cawan susu segar perisa coklat
•1 cawan minyak
•3/4 cawan serbuk koko
•1/2 cawan susu pekat manis
•1 1/4 cawan tepung gandum
•1 sudu teh soda bikarbonat
•1 sudu teh baking powder
•3 biji telur

Cara-cara

1.Ayak tepung, soda bikarbonat & baking powder
2.Masukkan serbuk koko, gula, susu segar, susu pekat dan minyak ke dalam periuk dan panaskan di atas api kecil sehingga semua larut. Matikan api.
3.Pukul telur hingga kembang dan masukkan ke dalam bancuhan koko.
4.Masukkan tepung sedikit sedikit dan gaul sebati.
5.Tuang ke dalam loyang yang telah di lengser dengan minyak/ lapik dengan kertas minyak.
6.Tutup loyang dengan aluminium Foil dan kukus selama 1 jam di dalam kukusan yang telah dipanaskan.
7.Angkat dan sejukkan

yang ni korang kalau nak wat topping nye resepi...

Ganache 1
1/2 cawan koko van hauten
1/2 cawan susu pekat
1 sudu besar minyak masak

Masukkan semua bahan-bahan ke dalam periuk, dengan api kecik panaskan sampai nampak dah ok...tuang kat kek coklat tadi.


Ganache 2 (by Alex goh)

300 gm krim pekat/putar
500 gm coklat masakan(cincang halus)
30 gm mentega

1) Cincang coklat masakan kecil-kecil.
2) Panaskan krim hingga mendidih. Angkat.
3) Masukkan coklat dalam krim dan kacau hingga coklat cair.
4) Biarkan ia sejuk beberapa jam sebelum digunakan.

untuk finishing lehlah main tabur2 chocolate rice ke, smarties ke...ikut la kreativiti yang korang miliki...

No comments:

Post a Comment